Dag 1, 6 nov 2020 Basisjaar Massagetherapie: ik ga starten!

Hoi, ik ben Marleen, 45 jaar oud, en ik ga jullie een inkijkje geven in mijn ervaringen als eerstejaars massagestudent Basisjaar Massagetherapie.

Het is spannend. We zijn met 16 studenten, een niet te grote groep, en dat is fijn. Er gelden nu extra maatregelen vanwege Covid, maar de sfeer is ontspannen. Natuurlijk is er veel praktische info, vragen over de studiegids, boeken, leerwerk etc., maar al snel staan we aanraakoefeningen te doen, bewegen we en leren we feedback geven. Dat is in het begin wat ongemakkelijk, je wil natuurlijk iemand anders niet kwetsen. Het is echter zo'n veilige omgeving dat het geven en ontvangen heel mooi gaat.  Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk dit jaar en dat merk ik meteen. Er is veel ruimte daarvoor.
Dit leer je door te doen en voelen en heel veel te oefenen! Ok....
Maar ik maak mij geen zorgen. De begeleiding van Jet is zacht, maar ook gericht. Voordat je begint, heb je een intake gesprek met Jet. Zij zei tegen mij: "Aan het einde van het jaar kan je een supergoede massage geven." Daar vertrouw ik op. Mijn intentie is dan ook om dit stapje voor stapje te gaan doen, het komt goed.

Deze eerste dag gaat snel voorbij en daar zit ik dan, terug naar huis. Voldaan, moe, maar ik kijk vooral uit naar de volgende dagen!

Dag 4/5/6, 27 nov 2020 Een heel weekend weg
De eerste weken zijn zo snel voorbij gegaan. Vanaf dag 1 ben ik heel veel gaan masseren, je moet het echt in de vingers krijgen. Je leert vooral de techniek kennen en kunnen toepassen, maar ik weet dat er nog speelsheid erin moet komen.
Ook het geven van energie aan de cliënt, maar ook energie ontvangen aan de tafel, vergt nog oefening. Ik heb nu ervaren hoe het is om je volledig te geven als masseur, ik was echt deze rest van de dag kapot! Dat is natuurlijk niet de bedoeling....

Dit weekend geeft ook energie, maar op een andere manier. De medestudenten voelen meteen vertrouwd en de oefensessie tijdens het weekend zijn zeer waardevol. Natuurlijk is het nu anders door corona, het protocol is niet voor niets daar, maar toch zijn we een groep en wordt iedereen geaccepteerd zoals hij is.

Een nieuw kalenderjaar! 9 januari 2021
Als je denkt dat massagetherapie enkel grepen leren is, dan heb je het mis....

Naast de Holistische Massage Verbinding en Holistische Massage Focus (echt hele andere grepen!), is er ook veel ruimte in het lesprogramma voor persoonlijke ontwikkeling en verdieping.
Bij Bewegingseducatie ga je diep in op het eigen lichaam. Hoe kan je het menselijk lichaam beter leren kennen? Bij jezelf natuurlijk! Niet alleen in beweging, maar ook in reactie. De meeste gebeurtenissen hebben ook een weerslag in je lichaam. Veel bewegen dus en veel oefeningen doen samen en alleen in deze les.
Daarnaast is er ook het vak Massage en Gezondheid. Dit is pittig, ik moet het toegeven. Je moet echt in de boeken duiken. Het menselijk lichaam met al zijn organen, stelsels, functies en meer, pathologie, contra indicaties (wanneer mag je zeker niet masseren), vereisen leerwerk. Maar het geeft wel veel meer inzicht in wat er allemaal voor processen in het lichaam zijn. Gelukkig is er veel ruimte voor vragen en tijd om het onder de knie te krijgen.

Praktijktoetsen
24 maart 2021

Het basisjaar is pas 5 maanden verder en het is ongelooflijk om te bedenken dat je nu volledige massages kan geven. Met tevreden klanten. Natuurlijk wil de Akademie deze nieuwe vaardigheden ook moet laten zien. In een rustige setting ga je een medestudent een massage geven. Met een goed intake gesprek en naliggen in 75 minuten. Tja, dat is toch best lang? Mwah, in de praktijk gaat dat best snel....
en zoals alles bij de opleiding zijn de docenten er om je te helpen. Dus een nagesprek over de sessie en een goede feedback zijn belangrijk.