fbpx
 • Massagetherapie

  Wat is massagetherapie?

  Massagetherapie begeleidt het proces van persoonlijke groei. Het doel is de cliënt te helpen zijn of haar lichaam te ‘bewonen’ en zich gewaar te kunnen zijn van hetgeen daar voelbaar is. Daarnaast helpt de massagetherapeut de cliënt om zich te bewegen naar een wenselijkere manier van zijn, aan de hand van een hulpvraag. Met bijvoorbeeld minder pijn, meer rust, meer levendigheid, meer kracht, meer flexibiliteit.

  Sinds 2022 is de Akademie samengegaan met Esoterra.

  Wanneer massagetherapie?

  Massagetherapie kan passend zijn bij uiteenlopende klachten en thema’s, zoals:

  • Vermoeidheidsklachten
  • (Omgang met) stress en overbelasting
  • Terugkerende lichamelijke of emotionele klachten
  • Begeleiding bij veranderingen in levensomstandigheden
  • Verlangen naar meer contact met eigen lichaam en gevoel

  Je hebt alle vaardigheden van een masseur maar je kunt je massagevaardigheden therapeutisch inzetten. Hiermee open je een wereld aan mogelijkheden.

  Werkwijze

  Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn bovendien voortdurend met elkaar in wisselwerking, gevoed door impulsen van binnenuit en van buitenaf. Deze relatie wordt ook wel ‘bodymind-connectie’ genoemd.

  Een massagetherapeut werkt met de bodymind waarbij fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten bij de behandeling aan de orde kunnen komen. Hierbij zijn de directe lichamelijke ervaring, sensaties en impulsen steeds het aanknopingspunt in het werken met een klacht of thema.

  massagetherapie

  Kader

  Een massagetherapeut stelt een behandelplan op aan de hand van de hulpvraag van de cliënt. Om te weten welke aanpak zinvol kan zijn voor welke cliënt is er een theoretisch kader nodig. In de opleiding leer je werken met drie aanvullende modellen over de bodymind.

  1. Je maakt kennis met de karakterstructuren, die je meer leren over spierspanning, pantsering en de bijbehorende oorspronkelijke pijn die daarbij hoort. Je leert hoe je deze kennis in kunt zetten in massage.
  2. Ook maak je kennis met principes van Structureel Werk, zoals die ooit ontwikkeld werden door Ida Rolf, en leer je deze toepassen in sessies. In essentie gaat het hierbij over het benutten van ons potentieel als mens, door het lichaam te helpen de juiste steun en bewegingsvrijheid te hervinden.
  3. Tot slot leer je meer over trauma, hoe dat in het lichaam opgeslagen kan zijn en hoe je daarmee om kan gaan als dat in behandelingen naar boven komt.

  Basis

  We vinden zelfkennis en lichaamsbewustzijn een noodzakelijke basis voor het werken met anderen. Daarom besteden we hier veel aandacht aan en zijn dans, beweging en meditaties een vast onderdeel in het programma. Wat je bij jezelf niet aangeraakt hebt, kan je ook bij een ander niet aanraken, is ons motto.

  Beroep

  Veel massagetherapeuten beginnen een eigen praktijk, al dan niet naast een andere baan. Ook wordt massagetherapie toegevoegd binnen een therapeutische praktijk, bijvoorbeeld als aanvulling op coaching, Reiki, voetrefexologie, stressbehandeling e.d. Steeds vaker krijgt massagetherapie een plek binnen andere werkvelden, bijvoorbeeld binnen in het onderwijs, in de zorg of in de psychosociale hulpverlening

  Esoterra Akademie; opleiding massagetherapie

  Sinds 2022 is de Akademie samengegaan met Esoterra. Hieruit is een nog sterker curriculum ontstaan. De vakopleiding duurt in totaal 3 jaar in deeltijd en start elk jaar in Amsterdam en Bilthoven (3km van Utrecht). Lessen worden ongeveer ééns per twee weken gepland.

  Reken op zo’n 8 – 10 uur per week voor oefenen en studeren, naast de lessen die je volgt.

  Neem gerust contact op als je vragen hebt!